sep 5, 2022

Guide: Skal du reparere eller udskifte dine gamle trævinduer?

I denne artikel gør vi dig klogere på, hvad du skal overveje, inden du beslutter dig for at reparere eller udskifte dine gamle vinduer.

Synger dine vinduer på sidste vers? Eller trænger de bare til en kærlig hånd? I denne artikel kan du blive klogere på, om det bedst kan betale sig, at du reparerer eller udskifter dine trævinduer.

Selvom dine vinduer er gamle, er de ikke nødvendigvis i stykker. Træ kan nemlig holde i mange årtier, hvis det bliver vedligeholdt korrekt. Med andre ord: du vil formentlig kunne puste nyt liv i selv de kedeligste vinduer. 

Men på trods af, at træ er et solidt materiale, kan dine vinduer også blive så medtaget, at du bør investere i nye. I denne artikel kommer vi omkring fire parametre, der fortæller dig, om du skal have fat i kontanter eller knofedt.

God læselyst!

Rådskader: Hvordan har træet det? 

Er dine vinduer jævnligt blevet overfladebehandlet, har de formentligt været beskyttet mod den værste fugt. Du kan altså være heldig, at der kun er lidt eller ingen råd i træet.

Så længe der er tale om små rådskader, kan de nemt repareres ved at udskifte de rådne træ-dele, mens skader i større områder kalder på en udskiftning.

Et husmor-råd er at tage en syl eller en knivspids og trykke let ind i træet. Hvis spidsen går mere end 6 mm ind i træet, er det hårdt ramt af råd. Test gerne flere steder på rammen, for det er ikke nødvendigvis alt træet, der er råddent. Hvis over halvdelen er ramt af råd, bør du satse på udskiftning frem for restaurering.

Tip: Skifter du dine vinduer, så husk behandling fra start. Med en dækkende overfladebehandling skal rammerne først males på ny efter 6-8 år – indtil da kan du nøjes med en fugtig klud i ny og næ.

Isolering: Holder dine vinduer på varme og kulde?

Det er vigtigt, at dine vinduer har en god isoleringsevne. Det betyder nemlig noget for dit helbred og din varmeregning. Dårlig isoleringsevne kan altså være grund til at skifte vinduer. 

Bor du i et fredet, bevaringsværdigt eller ældre hus vil de oprindelige vinduer sandsynligt kun have en enkelt rude, som beskytter dårligt mod vind og vejr. Konsekvensen er, at både støj og træk fra gaden kommer indenfor.

Har du termoruder, men oplever udfordringer med isoleringen, er de måske punkteret. Når din rude punkterer, bliver den utæt, så fugt trænger ind og gør ruderne duggede og isoleringsevnen dårligere. Er det tilfældet, behøver du heldigvis ikke skifte hele vinduet, men kan nøjes med en reparation eller udskiftning af selve ruden.

Tip: Er isoleringsevnen den eneste udfordring, du har med dine vinduer, kan du overveje at få monteret forsatsvinduer. Disse monteres indvendigt på de eksisterende vinduer for bedre isolering.

Udseende: Passer dine vinduer til huset?

Som regel er ældre huse født med de vinduer, der matcher bedst. Eksempelvis finder du typisk dannebrogs- eller bondehusvinduer i bindingsværkshuse, murermestervillaer og patriciervillaer.

Er dine vinduer i for dårlig stand til restaurering, bør valg af type og materiale, der matcher husets alder og arkitektur være med i dine overvejelser.

Tip: Hvis du bor i et bevaringsværdigt eller fredet hus, ligger kommunen formentlig inde med tegninger af din ejendom, som viser, hvilke vinduer huset oprindeligt er født med.

Økonomi: Nye vinduer er en god investering

Restaurering kan være en god løsning oftere, end du måske tror. Men faktisk er der også en række økonomiske grunde til, at nye vinduer er en god beslutning

Du skal blandt andet overveje, hvad nye vinduer kan betyde for din ejendomsværdi og din varmeregning på den lange bane. 

Tip: Realmæglerne oplyser, at hvis du bruger 150.000 kr. på topisolerede vinduer, vil du i gennemsnit opnå en værdiforøgelse på 88 % af udgiften – altså 132.000 kr. I visse tilfælde vil forøgelsen endda være op til 167 %.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til, hvordan vi vedligeholder og fremstiller vinduer og døre i træ, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 97 94 14 55 eller vipo@vipo.dk.