okt 4, 2022

Guide: Sådan vedligeholder du dine trævinduer

I vores guide gør vi dig klogere på, hvordan du løbende kan vedligeholde dine trævinduer og forlænge levetiden.

Dine trævinduer kan holde i flere generationer, hvis de vedligeholdes regelmæssigt. I denne artikel kan du læse, hvordan du bedst passer på dine facadeelementer.

Dine vinduer holder længere, hvis du passer godt på dem. Vil du have det meste ud af dine facadeelementer, skal du altså have styr på, hvordan de vedligeholdes korrekt.

Dine vinduer skal gøres rent, olieres, slibes, males og kittes – alt efter hvilken vinduestype og træsort, der er tale om. Selvom listen kan virke lang, er de fleste opgaver faktisk noget, der kan klares på en overskuelig rum tid.

I denne artikel kan du både læse om de ting, du skal gøre fra tid til anden, men også de opgaver, der skal løses ved behov.

God læselyst!

Fra tid til anden bør du … 

1. Gøre dine vinduer rene

Rammer, karme og ruder sætter pris på en våd klud. Og selvom det mest ser ud til at have en effekt på vinduernes udseende her og nu, så fjerner du også snavs og alger, der ellers langsomt ville nedbryde træets overflade. Holder du samtidig glideskinner og tætningslister fri for skidt, er du sikker på, at dine vinduer kan holde i mange årtier.

En god tommelfingerregel er at rengøre dine vinduer grundigt en til to gange om året. Det er hurtigt overstået, og det eneste du skal bruge er lunkent vand og et neutralt rengøringsmiddel.

2. Oliere træværk og hængsler

Har du ubehandlede vinduer eksempelvis af mahogni, skal du behandle dem hvert til hvert andet år. Når du kan se på træets overflade, at den ikke længere er vandafvisende, er tiden til en ny omgang olie.

Step 1: Du skal sørge for at træet er helt tørt, inden du går i gang.

Step 2: Brug sandpapir til at slibe dine vindueskarme og -rammer let. 

Step 3: Vælg en træolie, der passer til træsorten og påfør med pensel.

Step 4: Fjern den overskydende olie.

Og nyd så, at dine vinduer er klar til en ny sæson. 

Mens vi alligevel er ved olien, vil vi gerne anbefale, at du årligt smører dine hængsler, greb og andre bevægelige dele med en syrefri olie – eksempelvis WD-40.

Ved behov bør du …  

3. Male dine vinduer

Dine vinduer skal males efter behov afhængigt af vind og vejr. Du kan eksempelvis tjekke malingen for skader, revner, ridser og slagmærker hvert forår og efterår. Trænger dine vinduer til en klat maling, kan du følge disse fire trin: 

Step 1: Rengør vinduerne – eventuel med grundrens – så vindueskarm og -ramme er fri for skidt og snavs. Skyl efter med vand, indtil alle sæberester er væk. Husk også at fjerne diverse beslag – dem maler du selvstændigt.

Step 2: Skaller den gamle maling, skal de løse flager skrabes af, inden du sliber overfladen. Er der tale om vedligehold på mindre områder, kan du nøjes med sandpapiret. Pas på ikke at slibe for dybt i træet, da du så kan fjerne en eventuel grundbehandling.

Step 3: Når du har slebet, kan du begynde at male med pensel eller rulle. Vær opmærksom på, at malingen ikke løber. 

Step 4: Når malingen er tør, kan du opleve, at træfibrene har rejst sig, og overfladen føles ru. Du kan bruge helt fint sandpapir til at fjerne fibrene.

Hvis dine vinduer er fra Vipo, har de fra ny fået en grundbehandling, der beskytter mod råd og svamp. Vi bruger en miljøvenlig grundbehandling, som sikrer, at du som minimum kan vente 8-10 år, inden du skal male igen.

4. Kitte 

Kitning er en gammel håndværkstradition, der er med til at holde vinduet tæt. Det er især noget, du vil se ved gamle bygninger. Hvis kitkanterne på dine vinduer smuldrer, kan det heldigvis fikses: 

Step 1: Fjern det gamle vindueskit eksempelvis med et stemmejern. Vær forsigtig, når du løsner det gamle kit, så du ikke laver skader på glas og ramme. 

Step 2: Brug en kittekniv til at lægge de nye kanter på. Sørg for, at dine vinduer er grundede, inden du går i gang. Læg kitten på med en rolig bevægelse fra hjørne til hjørne.

Step 3:  Husk at glatte overfladen ud og fjerne overflødigt kit. 

Har du spørgsmål?  

Som du kan læse, giver den rette vedligehold sunde og pæne vinduer til de næste mange årtier. Du kan med fordel også løbende holde øje med dine fuger og miljøet omkring dine vinduer ude som inde, så du opdager, hvis dine vinduer bliver ramt af fugt, råd eller svamp.

Har du spørgsmål til, hvordan vi vedligeholder og fremstiller vinduer og døre i træ, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 97 94 14 55 eller vipo@vipo.dk.