jul 6, 2022

5 grunde til, at nye vinduer til gamle huse er en god investering

I denne artikel gør vi dig klogere på, hvorfor nye vinduer og døre til gamle huse ofte er en god investering.

Er du i tvivl om, hvorvidt det kan svare sig at få nye vinduer til dit gamle hus? I denne artikel kan du blive klogere på, hvorfor det ikke bare er en god idé, men ofte også en fremragende investering.

Bor du i en bevaringsværdig eller gammel ejendom, ved du, at den type hjem skal holdes ved lige. Det kan være, at badeværelset trænger til en overhaling eller dine facadeelementer ikke længere kan nøjes med det sædvanlige vedligehold.

I denne artikel ser vi nærmere på fem grunde til, at det ofte er en god investering at udskifte vinduer i en ældre eller bevaringsværdig ejendom. Det handler nemlig ikke kun om, at det er en økonomisk investering, men ligeledes en investering i helbred og arkitektur. 

God læselyst!

1. Ejendomsværdien stiger

Når vi skriver investere i nye facadeelementer, er det helt bevidst. At skifte vinduer er nemlig en investering, der kan komme dig tilgode.

Selvom du ikke har planer om at sælge dit hus i morgen, bør du have boligens værdi in mente, når du træffer beslutninger.

Nye facadeelementer er nemlig med til at løfte ejendomsværdien. Realmæglerne oplyser, at nye vinduer kan have en væsentlig betydning for prisen på din ejendom. Bruger du 150.000 kr. på topisolerede vinduer, vil du i gennemsnit opnå en værdiforøgelse på 88% af udgiften – altså 132.000 kr. I visse tilfælde vil forøgelsen endda være op til 167%. 

Selvom det ikke er garanteret, at du får hele din investering hjem igen med det samme, kan du glæde dig over, at der også er andre fordele.

2. Varmeregningen falder

Bor du i en ældre ejendom med gamle vinduer, vil din varmeregning formentligt være en del højere end i nyere huse. Men sådan behøver det ikke at være. Selv de ældste huse kan energioptimeres.

Faktisk vurderer Statens Byggeforskningsinstitut, at langt de fleste husejere kan mindske deres varmeregning med 25-30 % ved at skifte til bedre isolerede vinduer. Bor du i et ældre hus med gamle vinduer, er der sandsynligvis endnu mere at hente for dig. 

Når du vælger nye vinduer, er det vigtigt, at du kigger på energimærkningen. Er de eksempelvis A-mærkede har de 3-lags glas, og derfor har de en super isoleringsevne.

3. Indeklimaet forbedres

Udover en mindre varmeregning og en højere ejendomsværdi, kan du også glæde dig over et bedre indeklima. Det er både en fordel for husets stand og din sundhed.

Nye vinduer kan sikre den rette ventilation og varme. Det mindsker blandt andet risikoen for fugtskader, skimmelsvamp og træk.

4. Larm og støj mindskes

Ofte er vinduer af ældre dato ikke tætte, og derfor kan larmen udefra nemt trænge ind i hjemmet. Larmen kommer ind både gennem ruder og rammer.

Støjen vil især være et problem, hvis du bor i byen eller i et område med meget trafik. Skifter du dine gamle vinduer med nye koblede vinduer, kan du holde larm og støj ude. Det skyldes, at denne type vindue består af to rammer, som er koblet uden på hinanden og dermed dæmper lyden udefra.

5. Den oprindelige arkitektur bevares

Bygningens facade har stor betydning for det indtryk, dit hjem efterlader. Ældre bygninger har typisk masser af sjæl med skæve vægge og fine bygningsdetaljer. Den slags finesser er værd at værne om. Det er nemlig netop charmen i at bo i gammelt frem for nyt. 

Har dine gamle vinduer fået et slidt og gråt udtryk, har det altså betydning for husets samlede udtryk. Med udgangspunkt i gamle håndværkstraditioner kan vinduer fremstilles, så de matcher husets oprindelige arkitektur, og samtidig tager din ejendomsværdi et nøk i den rigtige retning.

Hvordan står det til hjemme hos dig?

Som du kan læse, er det et godt økonomisk incitament til at skifte vinduer, men også nogle klare fordele, når der kommer til dit helbred og bygningens udseende.

Inden du går i gang, synes vi, at du skal se på, om dine vinduer i det hele taget trænger til at blive skiftet.

Har du enkeltglasvinduer, er tiden formentlig inde til at finde en løsning med bedre isoleringsevne. Men også ved ældre 2-lags vinduer eller punkterede termoruder kan du opleve gener. 

Du kan desuden holde øje med følgende ved dine vinduer: 

  • Sprækker i fugen
  • Råddent eller fugtigt træ 
  • Maling der skaller
  • Svamp eller misfarvning langs kanten 
  • Kondens indvendigt på ruden 

Har du brug for råd og vejledning til dit hjem, kan du uforpligtende tage fat i os. Vi har specialiseret os i at fremstille vinduer til ældre og bevaringsværdige bygninger.