Vi skal gøre os mere umage, når vi restaurerer og udskifter vinduer i gamle bygninger. Sådan lyder bønnen fra forskningslektor på Kunstakademiets Arkitektskole og mangeårig leder af Raadvad-Centeret, Søren Vadstrup.
Derfor har vi sammen med Søren samlet en række simple råd til dig, der arbejder med restaurering af gamle bygninger.
Skal vinduerne repareres eller skiftes?
Skal du reparere eller udskifte vinduerne, vil du formentlig spørge dig selv som noget af det første.
Gamle trævinduer fra før 1960 har en enestående æstetik og holdbarhed, der ikke kan sammenlignes med vinduer i dag. Har huset stadig sine oprindelige vinduer, bør du derfor restaurere dem, lyder anbefalingen.
Som arkitekt, tømrer eller konstruktør vil du formentlig komme i situationer, hvor en udskiftning er nødvendig. Det kan være:
– Når vinduesrammerne og karme er omfattende ramt af råd, hvilket ifølge Søren Vadstrup er, når en syl kan stikkes mere end 6 mm ind i træet.
– Når vinduerne ikke er de oprindelige, men tidligere er blevet skiftet til nye vinduer, der ikke matcher husets arkitektur og historie.
Er det tilfældet for dit projekt, bør du følge disse 4 råd ved udskiftning:
- Tag altid udgangspunkt i gamle tegninger
- Løsninger med kitfals er bedst til bygningsbevaring
- Spejlskåret kernetræ giver en lang levetid
- Spinkle konstruktioner tørrer hurtigere ud
God læselyst!
1. Tag altid udgangspunkt i de gamle tegninger
Formålet med bygningsbevaring er at bevare de arkitektoniske træk, der var engang. Derfor skal det også være førsteprioritet, når du skifter vinduer i et gammelt hus.
Den letteste løsning er at søge inspiration i gamle tegninger af bygningen – det kan du blandt andet gøre i gamle lokalarkiver eller på www.arkiv.dk.
De oprindelige vinduer er typisk det bedste arkitektoniske match til bygningen, og derfor skal de også være udgangspunktet for dit restaureringsprojekt, mener Søren Vadstrup.
2. Løsninger med kitfals er bedst til bygningsbevaring
Spørger du Søren Vadstrup, er et kassevindue – med kitfals i enkeltglas yderst og forsatsvinduer inderst – det bedste valg rent energimæssigt til langt de fleste ældre bygninger.
Et andet godt valg er koblede vinduer med termorude i den indvendige ramme. I modsætning til et kassevindue med forsats består det koblede vindue af to rammer, der er koblet sammen. Energimæssigt har denne konstruktion også en god effekt.
Fordelen ved disse løsninger er, at:
- Sprosserne kittes direkte i vinduesglasset som i gamle dage
- Proportionerne i vinduet matcher husets udvendige æstetik
- Det indvendige termorude sikrer optimal isolering
Det ser også ud til, at de gamle traditioner kan svare sig i det lange økonomi-løb. Beregninger lavet af Center for Bygningsbevaring og DTU viser nemlig, at forsatsvinduer med energiglas giver en større varmeøkonomisk gevinst end nye vinduer med almindelige termoruder.
3. Spejlskåret kernetræ giver en lang levetid
I Danmark findes der vinduer fra 1700-tallet, som stadig har mange år tilbage at leve i. Samtidig ser vi vinduer fra 70’erne, der for længst har udtjent deres værnepligt. Forskellen skyldes hovedsageligt de materialer, der er brugt.
Gamle vinduer er ofte lavet af spejlskåret træ, hvor træet er skåret, så spejlene, der ligger vinkelret på årringene og parallelt med ydersiden, leder regnvand væk. Desuden er der typisk brugt kernetræ, som har en naturlig evne til at bekæmpe bakterier og svampe.
Begge elementer er med til at holde fugt og råd på afstand, som giver vinduerne langt bedre forudsætninger for at holde længere, forklarer Søren Vadstrup. Derfor bør du også prioritere både kernetræ og spejlskåret træ, når du vælger nye vinduer.
4. Spinkle konstruktioner tørrer hurtigere ud
En af de helt store udfordringer med nye vinduer er, at rammerne er for klodsede. Det går ikke bare ud over bygningens æstetik som helhed, men gør også, at vinduerne er mere udsatte over for fugt.
“Før i tiden blev der lavet meget spinkle rammer på 25 mm. Sådan et spinkelt stykke træ tørrer hurtigere ud end et kraftigere stykke. Det vil sige, at hvis man ikke har passet sine kitfalse, så der løber vand ned i træværket, vil det faktisk tørre igen relativt hurtigt. En kraftigere ramme vil være fugtigere i længere tid, og i den periode begynder træet af rådne”, forklarer Søren Vadstrup.
Kassevinduet og koblede vinduer giver mulighed for at lave spinkle rammer udvendigt, hvor træet er mest udsat for vand. Indvendigt vil termoruden kræve en kraftigere ramme, men her er fugten et mindre problem.
Har du spørgsmål?
Som du kan læse, er der flere ting, du skal huske på, inden du skifter vinduer i en ældre ejendom. Har du spørgsmål til, hvordan vi fremstiller vinduer og døre i træ, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 97 94 14 55 eller vipo@vipo.dk.