dec 20, 2022

9 simple råd til at spare på varmen derhjemme

I denne guide har vi samlet 9 tiltag, du kan tænke ind i din hverdag for at spare på varmen.

De stigende energipriser kan mærkes i de kolde tider, hvor kulden melder sig. Vi skruer nemlig op for temperaturen, og det afspejgler sig i varmeregningen. Men der er hjælp at hente. I dette indlæg har vi samlet 9 ting, du kan gøre for at spare på varmen.

De stigende energipriser har for alvor meldt sin ankomst i 2022. Og frygten for en voldsom varmeregning melder sig i takt med, at vinteren banker på. Men ved at følge nogle simple råd er det muligt både at tænde for varmen og undgå den helt store regning. 

I dette indlæg ser vi nærmere på, hvad du kan gøre for at spare på varmen i de kolde måneder – helt uden at gå på kompromis med din komfort.

1. Giv din radiator plads

Bor du i et hjem med radiatorer, skal du sørge for, at der er god plads omkring dem. Møbler og større genstande kan nemlig skærme for varmen. Det betyder, at det kræver langt mere energi at varme dine rum op. Det samme gælder, hvis du har tendens til at dække din radiator til med tøj eller tæpper. 

Med andre ord: Giv din radiator plads til at slippe den varme ud, du betaler for.  

2. Tænd for varmen i hele dit hjem

Når du tænder for varmen i alle rum, kræver det samlet set mindre energi at varme op, end hvis en enkelt radiator skulle klare opgaven alene. Indstil derfor alle dine radiatorer til samme temperatur. 

Husk også, at når du sænker temperaturen med 1°C, kan du som udgangspunkt trække 5 procent fra din varmeregning. Det kan altså svare sig at tænke over, hvor varmt du har det. Tommelfingerreglen er, at du får det bedste indeklima ved en temperatur på 20-22 grader.

3. Luk døren til de kolde rum

Foretrækker du et koldt rum i dit hjem f.eks. soveværelset, bør du vænne dig til at lukke døren. På den måde undgår du, at radiatorerne i de opvarmede rum bruger unødig energi på at varme de kolde rum op. 

4. Sluk ikke for varmen

Har du tendens til at slukke for varmen om natten, eller når du er væk i løbet af dagen? Selvom tanken er god, er det ikke optimalt. Når du slukker dine radiatorer helt, bliver huset koldt. Og det koster altså ekstra meget energi, når huset skal varmes op på ny. Vil du spare på varmen, er den rette løsning i stedet at skrue en smule ned, mens du er ude.

5. Drop de tykke gulvtæpper, hvis du har gulvvarme

Har du gulvvarme og store tæpper på gulvet, har varmen sværere ved at trænge igennem. Genovervej din indretning – måske stuen kan nøjes med ét frem for tre tæpper.

6. Skru ned for varmen, når du får mange gæster

I vintermånederne rykker vi mere indenfor. Vi inviterer til højtider, julefrokoster og nytårsfester. Når du lægger hus til festlighederne, kan du med fordel slukke for varmen. Er der mange personer i et rum, er det ikke nødvendigt, at dine radiatorer buldrer afsted.

7. Giv dine vinduer et eftersyn

Dine vinduer har stor betydning for din varmeregning. Faktisk forsvinder omkring 7 procent af din varme ud gennem dine vinduer. Er vinduerne oven i købet dårligt isolerede, vil du miste endnu mere.

Har du vinduer, der lukkes med hasper, bør du tjekke, at samtlige hasper er lukket, så kulden ikke trænger ind ved karmen.

Er dine vinduer skæve eller utætte, oplever du måske, at det trækker. Problemet kan muligvis løses med nye tætningslister. Er det ikke sagen, kan du også energioptimere din bolig med nye vinduer.

8. Tjek om dine radiatorer virker, som de skal

En tændt radiator skal være varm foroven og koldere forneden. Er det tilfældet hos dig, er det et tegn på, at din radiator virker, som den skal. 

Oplever du, at dine radiatorer ikke varmer ordentligt, kan det skyldes, at der er luft i radiatorsystemet eller ventilnålen sidder fast. Tjek dine radiatorer løbende, så du er sikker på, du får den optimale varme for de penge, du betaler.

9. Skru ned, når du lufter ud

Det er afgørende for et sundt indeklima, at du lufter ud. Men husk at skrue ned for radiatoren, mens du gør det – også selvom det blot er for en kort stund. Når det bliver koldt i et rum, kompenserer din radiator nemlig ved at skrue op.

Har du spørgsmål til energivenlige vinduer?

Vi håber, at du er blevet klogere på, hvordan du med simple tiltag kan spare på varmen. Oplever du større udfordringer med utætte vinduer, bør du overveje, om tiden er inde til en udskiftning.

Skifter du fra gamle termoruder til nye, energivenlige vinduer vil du typisk kunne skære 30 procent af din varmeregning. En investering vil altså være tjent hjem på bare en årrække. 

Både termoruder og forsatsvinduer er gode muligheder, hvis du vil energioptimere dit hjem.

Termovinduer har tre lag glas, der kan holde varmen inde og støjen ude. Vinduerne kan fremstilles med alle slags detaljer som smalle sprosser, indlæg i termoruder og flotte samlinger.

Forsatsvinduer – eller forsatsrammer – er et ekstra vindue, som monteres på indersiden af et eksisterende vindue. Vinderne kan både laves med enkeltglas og termoglas. Det er et godt valg, hvis du vil optimere indeklimaet og holde på varmen, uden at skifte husets eksisterende vinduer.Har du spørgsmål til, hvordan vi fremstiller energivenlige vinduer og døre i træ, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 97 94 14 55 eller vipo@vipo.dk.