okt 6, 2022

Skræddersyede vinduer til herskabelig villa i Åbyhøj

Vi har leveret 22 vinduer og 3 terrassedøre til en charmerende villa i Åbyhøj ved Aarhus.

Herskabelig Åbyhøj-villa får vinduer som i 1913

En større renovering har gjort den over 100 år gammel herskabsvilla indflytningsklar. For Familien Kjær Holm har det været vigtigt at renovere, så husets +200 kvadratmeter bevarer både historie og charme.

Vægge er væltet, vinduer skiftet og køkkenet har fået en overhaling. Det har været en større opgave for familien på 5 at gøre en gammel villa i Åbyhøj ved Aarhus indflytningsklar.

Familiens vision har været at føre huset tilbage til, hvad det oprindeligt var. Gamle tegninger af villaen har blandt andet gjort det muligt at finde frem til de døre og vinduer, der oprindeligt pyntede husets facade.

Nye vinduer med respekt for husets historie

Da Birgitte og Anders Kjær Holm tilbage i juni 2022 satte gang i deres renoveringsprojekt, var der stadig enkelte originale vinduer tilbage i huset. Og det var eksempelvis detaljerne herfra, familien drømte om at genskabe.

Spørger du Birgitte, følger der nemlig et ansvar med, når man køber en gammel ejendom:

“Selvom vi ejer huset, har vi det kun til låns. Vi skylder historien og de næste ejere, at vi tager hånd om det. Og derfor synes vi, at det er vigtigt, at vi moderniserer uden at gå på kompromis med den sjæl og charme, der oprindeligt var tiltænkt huset,” forklarer Birgitte.

Herskabsvilla: 5 arkitektoniske kendetegn

  1. Typisk bygget fra 1860 frem til 1930
  2. Murstensbygninger – ofte med pudsede facader
  3. Fine detaljer som stuk og paneler
  4. Store vinduer med fag
  5. Mange elementer i træ

Drømmen om gamle bondehus- og dannebrogsvinduer 

I fire måneder har familien stået på hoved for at køre alle projekter i mål. Selvom tiden har været knap og kravene høje, er det lykkedes at skaffe vinduer med præcis samme profil som de oprindelige, fortæller Birgitte.

Højest på ønskelisten var den smalle sprosse på bare 19 mm, der er kendetegnende for de gamle villaer. Desuden har det været afgørende at finde en løsning, der lever op til moderne energikrav.

Ud fra billeder og tegninger af de oprindelige vinduer, har vi hos Vipo genskabt de karakteristiske sprosser med 3-lags termoglas, så huset bevarer sin charme og samtidig er godt isoleret.

“De nye vinduer har nøjagtig den samme lethed og elegance, som de oprindelige vinduer,” fortæller Birgitte.

Det er ikke kun sprosserne, der gør vinduerne magen til dem fra 1913. Vinduerne er eksempelvis også fremstillet, så de åbner samme vej som de gamle. Selvom det ikke er noget, man ser ved første øjekast, er det netop den slags detaljer, der er vigtige for familien.

Rig på engagement

På vores fabrik i Vestervig har vi designet og fremstillet samtlige vinduer til huset. Vi har løbende været i dialog med familien for at tilpasse alle detaljer til deres ønsker. Og spørger vi Birgitte, ser det ud til at være lykkedes.

“Vipo er meget lydhøre. Alle mine forespørgsler, har kunnet lade sig gøre. De har virkelig engageret sig i, hvordan huset ser ud. Det er helt tydeligt, at de har sat sig ind i mine tanker omkring projektet,” forklarer Birgitte om samarbejdet.

Udover vinduer til huset har vi også leveret terrassedøre med buede rammer og  lange vinduer på specialmål til familiens orangeri. Det hele er designet og fremstillet med udgangspunkt i ejendommens oprindelige arkitektur. 

Du kan følge med i familiens renovering af Villa Rouge på Instagram.

“Jeg føler, at det har været et samarbejde, hvor Vipo har engageret sig i vores projekt og samtidig været ærekære omkring deres produkt og håndværk.”

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til, hvordan vi designer, udvikler og fremstiller vinduer og døre i træ, er du velkommen til at kontakte os.

Sted for projekt: Åbyhøj

Levering: 22 vinduer og 3 terrassedøre

U

Behandling: RAL9010 inde og ude

P

Detaljer: Hængsler og sikringsbeslag