mar 30, 2022

Energioptimerede vinduer til Næstved Station

De nye, energioptimerede vinduer er produceret med respekt for bygningens oprindelige arkitektur.

Næstved Station har fået nye “gamle” energioptimerede vinduer

I 2021 blev det besluttet, at de vinduer, der har prydet den bevaringsværdige Næstved Station i mere end 75 år, skulle skiftes. De nye vinduer tager hensyn til bygningens oprindelige arkitektur og lever samtidig op til gældende energikrav. 

Næstved Station er bygget i 1870 og tegnet af den danske arkitekt Charles Abrahams. De seneste 150 år er bygningen blevet udvidet og renoveret af flere omgange – senest i 1943. 

Efter mange år trængte bygningen igen til en kærlig hånd i form af udskiftning af vinduer, renovering af tag og badeværelser. En enterprise det lokale tømrerfirma Anker Damgaard Paulsen ApS har haft ansvaret for.

Nye vinduer efter gamle traditioner

Med mere end 75 år på bagen var stationens vinduer så medtaget, at de ikke længere kunne renoveres. Det skyldes blandt andet, at de gamle vinduer var malet med blymaling, som er sundhedsskadeligt at fjerne.

Stationen er bevaringsværdig og derfor skulle de nye vinduer ligne de oprindelige. Desuden var der krav fra bygherre og arkitekterne bag projektet om energioptimerede vinduer.

Vinduerne skulle altså harmonere med stationens gamle byggestil og samtidig leve op til gældende energikrav. Løsningen blev 95 kassevinduer med dobbelte termoruder fra Vipo Vinduer. Alle vinduer har forsatsramme og er kittet efter gamle håndværkstraditioner. 

Vinduerne er lavet på mål fra de gamle vinduer for at bevare bygningens karakter. Og spørger du byggelederen på projektet, Klaus Gotfred, er der ingen tvivl om, at det er vigtigt, at de nye vinduer matcher stationens oprindelige stil.

“Når man renoverer ældre bygninger, skal man være tro mod den stil, bygningen har i forvejen. Det gælder primært med døre og vinduer. Huset ændrer fuldstændig karakter, hvis man ikke får de samme elementer igen,” siger Klaus Gotfred.

Energivenlige termoruder

Hos Vipo Vinduer er vi specialister i termoruder, der er energivenlige og støjdæmpende. 

For Næstved Station betyder det, at vi har kunne fremstille vinduer, der på ydersiden ligner de originale vinduer fra 40’erne, mens den dobbelte termorude med karme og tætningsliste rent energimæssigt lever op til gældende krav. 

“Hvis man ikke kender stationen, vil man tro, at det er de originale vinduer”, siger Klaus Gotfred om resultatet, der er blevet præcis som ønsket. 

I sidste fase af projektet har stationen tilkøbt døre af mahogni, som matcher de oprindelige døre af teaktræ. 

Så næste gang du står du på Næstved Station, vil du mærke historien i den gamle bygning, der nu har specialdesignede facadeelementer i træ, der ligner dem fra 40’erne.

Gennemført teamwork

Hos Anker Damgaard Paulsen ApS glæder de sig over, at projektet er afsluttet inden for den aftalte deadline.

For at sikre sig at blive færdige til tiden havde tømrerfirmaet lagt en monteringsplan, så vi hos Vipo Vinduer kunne planlægge og fremstille elementerne i den rækkefølge, som planen krævede. 

“Vinduerne er kommet som vi har aftalt. Vi har lavet en leveringsplan fra start. Så har vi fået vinduerne i den rækkefølge, vi har bedt om. Det har passet med vores montageplan, så vi har kunne aflevere inden for fristen,” fortæller Klaus Gotfred.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til, hvordan vi designer, udvikler og fremstiller vinduer og døre i træ, er du velkommen til at kontakte os.

l

Enterprise: Anker Damgaard Paulsen ApS

Sted for projekt: Næstved Station

Levering: 95 kassevinduer med termoglas

U

Behandling: Hvidmalet ramme med tofarvede karme